WordPress Veličine Slika: Razumevanje Podrazumevanih Veličina Slika i Kako Ih Promeniti

Rukovanje slikama u WordPressu može biti izazov. Ako ne obratite dovoljno pažnje na zahteve i rezolucije, možete dobiti neuredan izgled sajta ili čak uticati na vreme učitavanja.

Zbog toga je važno da naučite o podrazumevanim veličinama slika u WordPressu i kako ih promeniti. U ovom članku ćemo objasniti sve što treba da znate o veličinama slika u WordPressu, kako ih prilagoditi i kako koristiti WordPress dodatak za regeneraciju prilagođenih veličina slika.

Kako WordPress obrađuje slike

Kada otpremite sliku u vašu medijsku biblioteku, WordPress će automatski generisati dodatne slike sa tri podrazumevane veličine i čuvati ih odvojeno.

Zbog toga ćete videti četiri opcije slike kada otpremate sliku – thumbnail (sličica), medium (srednja), large (velika) i full-size (originalna veličina). Prve tri opcije su podrazumevane veličine slika u WordPressu, dok je full-size opcija originalna veličina koju ste otpremili.

WordPress kreira ove opcije jer postavljanje slika na različita mesta zahteva različite rezolucije slika. Na primer, rezolucija slike u sličici može biti drugačija od rezolucije slike korišćene u slideru.

Tako da ne morate ručno uređivati i menjati veličine slika ako želite da koristite iste slike na različitim mestima sa različitim rezolucijama. Potrebna je samo jedna slika, a WordPress će uraditi ostalo.

Podrazumevane veličine slika u WordPressu

Podrazumevano, WordPress generiše tri unapred definisane veličine slika i čuva originalnu. Tri generisane veličine slika imaju sledeće podrazumevane rezolucije:

 • Thumbnail (Sličica): 150px kvadrat
 • Medium (Srednja): maksimalno 300px širina i visina
 • Large (Velika): maksimalno 1024px širina i visina
 • Full size (Originalna veličina): puna/originalna veličina slike koju ste otpremili

Kako promeniti podrazumevane veličine slika u WordPressu

Iako WordPress već nudi tri podrazumevane veličine, ako odlučite da ove opcije ne zadovoljavaju vaše potrebe, postoje alternative za dobijanje najbolje veličine za slike na sajtu. Možda vam trebaju manje sličice ili šire istaknute slike. Zbog toga je potrebno promeniti podrazumevanu veličinu slike u WordPressu. Da biste to uradili, pratite sledeće korake:

 1. Idite na vašu Admin tablu
 2. Pređite kursorom na PodešavanjaMediji
 3. U prozoru Podešavanja medija, možete prilagoditi željene piksele za svaku veličinu
 4. Kliknite na dugme Sačuvaj promene da biste sačuvali podešavanja.

Kako dodati prilagođenu veličinu slike u WordPressu

Dakle, imate tri podrazumevane veličine. Recimo da imate veličinu sličice za vašu sličicu, srednju veličinu slike za sliku posta i veliku veličinu slike za vašu istaknutu sliku.

Ali, shvatate da vam trebaju dodatne podrazumevane veličine slika za vaš pop-up baner i widgete. U tom slučaju, možete dodati prilagođene veličine slika u WordPressu da biste ispunili te potrebe.

Korak 1. Dodajte prilagođenu veličinu slike u WordPressu uređivanjem funkcije.php fajla

Neke teme vam daju dodatne opcije veličina. Ali, ako ih ne možete pronaći, možete dodati svoje prilagođene veličine slika.

Važno! Bavićemo se kodom. Zato obavezno napravite rezervnu kopiju fajla i kreirajte WordPress child temu pre nego što bilo šta izmenite.

 1. Idite na vašu admin tablu
 2. Pređite kursorom na IzgledUređivač
 3. Uredite fajl functions.php
 4. Kopirajte sledeći skript i nalepite ga u fajl
add_theme_support( 'pop-up-banner' );
 1. Kliknite na dugme Ažuriraj fajl.

Gornji skript će aktivirati funkciju add_image_size(). Ako je ova funkcija već aktivna, možete dodati nove veličine slika u WordPressu kao što su sledeće:

add_image_size( 'pop-up banner size', 1000, 590 );
add_image_size( 'widget size', 220, 180 );

U ovim primerima, dodaćete dodatne veličine sa nazivima “Pop-up banner size” i “Widget size”. Dva broja koja slede naziv veličine predstavljaju širinu i visinu.

Korak 2. Prikazivanje prilagođenih veličina u vašoj temi

Uspešno ste dodali nove prilagođene veličine slika. Ali, one još nisu prikazane u vašoj WordPress temi. Sada morate omogućiti nove veličine u vašoj temi.

Prvo, napravite rezervnu kopiju vašeg sajta pre nego što napravite bilo kakve izmene. Pristupite fajlu vaše teme unutar post loop-a i uredite ga. Zatim, nalepite ovaj kod:

<?php the_post_thumbnail( 'your-specified-image-size' ); ?>

Trebalo bi da zamenite ‘your-specified-image-size’ sa nazivom koji ste postavili u prethodnom koraku. Na primer, možete ga promeniti u ‘pop-up-banner size’. Nakon što pratite ove korake, možete pronaći opcije za veličinu ‘pop-up-banner’ kada otpremate slike u vašu medijsku biblioteku.

Kako regenerisati veličine slika pomoću dodatka

Postavljanje nove prilagođene veličine slike u WordPressu neće uticati na vaše prethodne slike. Dakle, potrebno je regenerisati vaše prethodne prilagođene veličine slika.

Srećom, ne morate to raditi ručno jednu po jednu. Postoji dodatak pod nazivom Regenerate Thumbnails koji će vam pomoći da ažurirate prethodne veličine slika. Pratite sledeće korake da biste to uradili:

  1. Idite na vašu admin tablu
  2. Kliknite na DodaciDodaj novi
  3. Upišite Regenerate Thumbnails u polje za pretragu.
  4. Instalirajte i aktivirajte dodatak
  5. Sada idite na AlatiRegenerate Thumbnails
  6. Kliknite na dugme Regenerate Thumbnails For X Attachments

Sada će sve vaše ranije otpremljene slike biti regenerisane prema novim podešavanjima veličina slika.

Zaključak

Veličine slika u WordPressu izgledaju kao trivijalna stvar, ali zapravo mogu izazvati glavobolju. Ponekad ćete otkriti da fajl slike koji otpremite ne ispunjava željenu veličinu koju želite.

Da biste to rešili, možete pokušati dva metoda. Možete promeniti podrazumevane veličine slika u WordPressu ili dodati prilagođene veličine slika. Pre nego što postavite novu veličinu, zapamtite da otpremanje velikih slika sa visokom rezolucijom nije dobra ideja. Velike slike će zauzeti mnogo prostora i usporiti vreme učitavanja vašeg sajta.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da izaberete prave slike, na pravom mestu, sa pravim veličinama.

Naučite druge napredne tehnike za WordPress

Autor

Dejan S.

Dejan vodi timove za sadržaj i SEO sa svežim idejama i nekonvencionalnim pristupima. Sa opsežnim znanjem o SEO i marketingu, njegov cilj je da proširi prepoznatljivost Hostinger brenda globalno. U slobodno vreme, Dejan usavršava svoje veštine u web razvoju i istražuje egzotična mesta.

Više od Dejan S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top